Aratmalara cevaben..

Bazı arkadaşlar google'dan aratıp buluyor blogumu haliyle. Ancak bazen farkettiğim şey ise aslında cevabı benim blogumda olmayan şeyler aratıyorlar. Tabii bu da blogumun güvenilirliğini alt üst ediyor. Sonuçta burada spam yaptığım yok fakat bazı aratmalara cevaben bişeyler yazmak istiyorum..
reseller club nedir :
Bu arkadaşımız büyük ihtimalle bunun cevabını benim blogumda bulamadı ve hemen ayrıldı sitemden. Resellerclub aslında toptancı bir domain satış sitesi. Yani bir çok hosting firması kendi siteleri üzerinden domain satabilmek için reseller clup 'ın verdiği api'yi kullanarak siteleri üzerinden domain satabiliyorlar ve sattıkları domain üzerinden komisyon alıyorlar. Bu konu iis.com.tr 'den domain'imi nasıl kurtağımı açıklarken geçmişti aslında. Domain'imi resellerclub.com'a mail atarak kurtardım..
widget nedir :
Bunun için şu sitedeki açıklama yeterlidir..
Widget bir plaftorm üzerinde bütünleşik çalışarak o platforma ekstra özellik katan "küçük" araçlara denir.

Bu platform bir web sayfası veya widget motoru denilen alt yapı olabilir. İster web sayfanızda, ister masaüstünüzde, ister bir programın içinde widget ekleyerek bunda olmayan özellikleri ekleyebilirsiniz.

Çok basit bir widget örneği, başka bir web sitesinin sürekli güncellediği bir resmi kendi sitenizde göstermeniz olabilir. Veya sitenizde bir Sudoku oyunu yayınlayabilirsiniz.

Bir widget kendi başına çalışabilir. Widgetlar genel amaç yerine özel amaçlar doğrultusunda çalışır. Örneğin bir RSS okuyucusu, hava durumu monitörü, takvim, hesap makinesi, video yayını gibi. Bazı widgetlara parametre girerek özelleştirmek mümkündür.

Küçük olduklarından istediğiniz widgetı büyük ölçekli bir tasarımın istediğiniz bir bölümüne yerleştirebilirsiniz.

Sadece widget kullanılarak yapılan ve Başlangıç Sayfası da denilen siteler bulunmakta. Bunun en önemli örnekleri Netvibes ve PageFlakes'dir. Bu sitelerde içeriği özelleştirdiğiniz widgetlar oluşturur. Bunları sayfanın istediğiniz bölümüne sürüklemeniz mümkündür. Bu tür Kişiselleştirilebilir Başlangıç Sayfaları ile ilgili daha fazla bilgi için bu yazıyı okuyabilir, derlediğim bir listeyi buradan görebilirsiniz.

Widgetların avantajı, o konu üzerinde yoğunlaşmış kişiler tarafından hazırlanılmaları, güncellenmeleri ve kullanıcının hiç bir bilgisi olmasa da istediği işlevi kendi tasarımına ekleyebilmesidir.

Örneğin, web sitenize veya bilgisayarınızın masaüstüne bir hesap makinesi koymak isterseniz, bir script veya programlama bilgisine ihtiyaç duyarsınız. Bunun üstüne hesap makinesinin incelikleri konusunda bilgiye, deneyime ve bunu üretmek için zamana ihtiyacınız olur. Hazır widgetlar sizi tüm bunlardan kurtarır.

Web sayfalarında kullanılan widgetlar genellikle HTML, Flash veya Javascript kullanılarak hazırlanır. Bazı widgetlar kullanıcının kodu kendi sitesine kopyalaması ile çalışır çoğunluğu ise hizmeti sağlayan siteye link vererek.

Masaüstünde çalışan widgetlar için ise widget motoru yazılımı kurmak gerekir. Bu motor widgetlara bir çerçeve hizmeti sağlar. Bu widget boyutlarının küçülmesi ve işlevlerinin artması için kullanılır. Ayrıca bu tarz widgetlar internet bağlantısı olmadığında da çalışır.

Özelleştirmeye izin veren widgetlarda renk, büyüklük, içerik gibi özellikler değiştirilebilir.

Web ve bilgisayar widget kaynaklarını derlediğim bu listeden görebilirsiniz.
Babylon sözlük :
Bu bilgiye en iyi bu siteden ulaşabilirsiniz.
İnternet sayfalarındaki yabancı kelimeleri Türkçeye çevirmek, hiç bu kadar kolay olmamıştı. Kullanması en kolay sözlük olan Babylon'un son sürümünü inceledik.

MTU'yu bilirsiniz. Bilmediğiniz bir kelime mi var? Hemen kopyalarsınız. Daha sonra da MTU'yu çalıştırır yapıştırıp karşılığını öğrenirdiniz. Hele bir de adam asmaca oyunu vardı ki akıllara zarar. Konuyu fazla dağıtmadan hemen asıl anlatmak istediğimiz uygulamaya gelelim. Zamanı kısaltmak için MTU'ya kısayol atadığınız olmuştur.

Bu sefer sizlerle paylaşacağımız sözlük sayesinde çeviri yapmak için gereken zamanın bu kadar kısalacağına inanamayacaksınız. Sadece İngilizce Türkçe değil, daha birçok dilde çeviri yapabilen ve internetten de güncellenen Babylon'dan bahsediyoruz. Yapmanız gereken tek şey, sadece çevirmek istediğiniz sözlüğe tıklamak.


Her şey bu küçük pencerede geliyor.

Kısaca Babylon
Babylon, 13 dilde (İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce,Japonca, İbranice, Çince, Rusça ve İsvçce) 25 profesyonel sözlüğü barındırıyor. Wikipedia, Britannica gibi dev ansiklopedileri de içeriyor. İnternetten de arama yapabiliyor.

:: Programı indirmek için buraya tıklayın.

Kurulumu
Yazılımı SDN Download sayfasından indirdikten sonra kurulum dosyasını çalıştırın ve sihirbazı takip edin. Sizden kullanıcı adı ve parola isteyecektir. Deneme amaçlı kullanacaksanız burayı boş bırakıp hemen yukarıda bulunan "Install as a trial product" butonuna tıklayarak birkaç saniye sürecek kurulum işlemini bitirmiş olun.


Deneme sürümünü kullanmak için bu alanı boş bırakıp, üstteki butona tıklayın.

İlginçtir, sitedeki en güncel kurulum dosyasını indirdiğimiz halde, yine de update aracı çalıştı ve verilerin güncelleneceğini söyledi. Sanıyoruz, bu durum sizin de başınıza gelecek. Dert etmeden bu işleme onay verin ve güncellemeleri yapın.

Laf aramızda; bu işlemin güncelleme değil de "korsan yazılımı denetleme" olduğundan da şüphe etmedik değil.

İnce ayar
Program Files'a ve sistem çubuğuna yerleşen Babylon, artık kullanıma hazır ama yapmamız gereken birkaç ayar var. Yazılıma, hangi dilden hangi dile çeviri yapması gerektiğini anlatmamız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki adımları izleyin;

- Yazılımı çalıştırın.
- "menu" butonuna tıkladıktan sonra çıkan menüden "Configuration" seçeneğine tıklayın.
- Gelen pencereden hedeflenen dili seçin. Bu bölümde İngilizce ve Türkçe zaten seçili durumdadır. Başka diller de seçmek isterseniz o zaman "Ctrl" tuşuna basılı tutarak tıklama yaptığınızda seçme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


Çeviri yapılacak dili bu bölümde seçiyorsunuz.
Birden fazla dil seçmeniz de mümkün.

Gördüğünüz yabancı kelimeyi Babylon kullanarak çevirmek istediğinizde yapmanız gereken; önce "Ctrl" tuşuna basmak, daha sonra da çevrilmesini istediğiniz kelimeye farenin sağ tuşu ile tıklamak. Bu seçeneği de kendinize göre değişltirebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki uygulamaları gerçekleştirmeniz gerekiyor;

- Yazılımı çalıştırın
- "menu" butonuna tıkladıktan sonra çıkan menüden "Configuration" seçeneğine tıklayın.
- Gelen pencereden "Find" alt penceresine geçin.
- "Mouse Activation" seçeneğinde bulunan "Change" butonuna basın.
- Gelen pencerede istediğiniz tuş (Alt, Ctrl gibi) bir tuşa basarak daha sonra da farenin sağ ya da sol tuşuna basın. Bu işlemi otomatik olarak kaydedecektir.


Tek tıklamada çeviri yapmak için size
uygun olan seçeneği belirleyebilirsiniz.

Babylon, mikrofona konuş!
Dilerseniz yazılımı kullanarak kelimeleri seslendirtebilirsiniz de. Bunun için ek bir dosya indirip kurmanız gerekiyor. http://www.babylon.com/files/bab_ttsf.exe adresinde bayan sesi kullanan eklentiyi, http://www.babylon.com/files/bab_ttsm.exe adresinde de erkek sesli uygulamayı indirebilirsiniz. Bu dosyanın boyutu 3,1 MB.

Türkçe sözlükler
Babylon için sözlükler yapılabiliyor. İlaç gibi gelecek Türkçe sözlükler de buna dahil. İçlerinde neler yok ki? Mühendislik terimlerini içeren sözlükten tutun, Osmanlıca kelimelerin İngilizce karşılığına kadar onlarca Türkçe sözlük bulunuyor. Bu sözlüklerin tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

İndirdiğiniz sözlüğü yazılıma eklemek için ise yapmanız gereken şey çok basit. Sadece indirdiğiniz dosyaya çift tıklamak ve sözlüğün eklenmesine onay vermek. Kısa sürede indirdiğiniz sözlük de Babylon'un veritabanına dâhil olacak ve arama sonuçlarında karşınıza çıkacaktır.

Adana topel dolmuşları :
Eski silinmiş bir yazımdan dolayı hala bu arama sonucunda yer alıyorum sanırım . Adana topel dolmuşlar Adana'nın en eski dolmuşlarıdır. Küçük beyaz münibüsler(eskiden genelde pegeuet) eski adana'dan yeni Adana'ya doğru yol alırlar. en son topel 4 vardı diye hatırlıyorum. Doğal parkın oralara kadar gidiyor. Hepsinin ortak özelliği ise. Gazipaşa'dan geçmeleri .. Eğer hastanelerde inecek varsa şöfor sorar inecek var mı diye. Ona göre güzergahını değiştirebilir.
Eski yazıma gelirse. Bir Adana efsanesidir. Uludagsozluk'te yazdığım bir entry'i aynen burda da paylaşmıştım.. Şimdi tekrar paylaşıyorum ..
er:adana
adana'da efsane olmuş bir olay.anne ve küçük çocuk en öndedir.küçük çocuk biraz yaramaz bir velettir.dolmuşun ön panelinde yer alan düğmelerle oynamaktadır.

anne:oğlum yapma bak şöför amca kızacak!!
şöför:...
çocuk oralı bile olmaz oynamaya devam eder.
anne:oğlum bak şimdi şöför amca kızacak!!
şöför:...
çocuk iyice sapıtır elini vitese götürür ve ileri geri yapmaya başlar.
anne:şöför amcası bi kızar mısın şuna???
şöför:oğlum bak yapma ananı sikecem şimdi...

(bkz: şehir efsaneleri)
Şimdilik bu kadar. Arada yine böyle çalışmalar yapacam. Hem araştırmak bana da iyi geliyor..

2 yorum:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Fıkra gibi olay güzelmiş :)

baadir dedi ki...

resmen fıkra gibi evet. Zaten uludagsozlukte en çok beğenilen entrim kendisi.. :)